FemiRUN & WALK bevegelse

Vandre & Løperytmen

Vandre & Løperytmen. Hva er det?

Det er et spørsmål jeg får ofte. Mitt svar er utrolig enkelt. Vandre & Løperytmen er når du igjen vandrer og løper som da du var fem år og ikke tenkte på at du beveger deg, men elsket farten som bevegelsen fremover gav deg, eller som en Italienerinne som vandrer nedover gaten i Roma.

Vandre & Løperytmen er når du får rett «kroppsholdning» og puster riktig og alle dine bevegelser er i fartsretningen når du går, gogger, jogger eller løper.
Kanskje er du en av dem som har bestemt deg for at du aldri skal løpe igjen, men du trenger samme teknikk når du vandrer.
Lukk øynene -tenk etter, kjenn den lykkefølelsen du fikk som barn når du løp over en eng eller lekeplassen. Prøv å ta følelsen med deg neste gang du er ute og vandrer. Finn det rette stedet for å ta frem barndomsminnet og løp 10 - 20 meter.

Du må finne ditt steg og hvordan det er best for deg hvordan du setter foten ned. Det er «kun» en ting, som ikke er bra med fotisett og det er motstem. Det vil si at du lander på helen. Når du stemmer imot med helen må du bruke mye krefter på å forflytte kroppen over foten og du blir fortere sliten, vandre og løperytmen blir stakkato og det er lett å bli skadet.

Tenk på holdningen:

1) Se lett opp, om du ser ned ned i bakken så får du feil holdning og krummer deg sammen.
2) Frem med brystet.
3) La magen få fri … Ikke hold den inne, husk å puste ut … «Innpust» kommer automatisk.
4) Når du går, gogger, jogger og løper, er det viktig at alle kroppens bevegelser går i «fartsretningen». Når du er ute i kveld, er det flott om du overdriver og bruker armene som en sprinter kombinert med en langrennsløper. La tomlene nesten nærme seg øreflippen og la armen pendle bakut så langt du ville bruke en stav.
5) Så er det føttene. Det finnes kun en regel. Ikke motstem. Setter du helen ned først, må du jobbe deg over hele foten med kroppen før du kommer deg videre.

Tenk på holdning under trening og når du går og løper.

Bakkeløp eller vandring er fantastisk trening.

Det beste med vandring eller bakkeløp er at du setter foten riktig ned i bakken.

Finn deg din bakke, prøv å vandre eller løpe opp bakken mens du tenker på holdningen og kjenn hvordan foten treffer bakken. Spennende. Nå kan jeg tenke meg at du lander på «mellomfot» eller forfot. Ta med den kunnskapen når du senere vandrer eller jogger på flatmark.

For deg som vil løpe er motbakkeløp og løpedrill øvelser trener vi på for å bli kjent med kroppen vår på vei mot løpesteget. 

Dagens styrkeøvelse – knebøy

Hvorfor:
Fordi vandring og løping krever sterke ben sammen med sterke legger. Knebøy styrker forsiden og baksiden av benet inkludert rumpa. Med sterke ben klarer du å vandre langt og det er lettere å finne løperytmen og bevegelsen blir hurtigere og mer økonomisk i det du blir mindre sliten.

Hvordan:
Vær naturlig rett i ryggen. Nese, knær og tær skal peke rett frem. Fra stående posisjon senker du deg ned mot sittende stilling. Ikke press deg lenger ned enn kroppen din tillater. Du klarer å komme lenger ned etter hvert. Skyv deg hurtig opp i stående posisjon. Gå tilbake til startposisjon, og gjenta øvelsen.

Hvor mange øvelser og repetisjoner:
I starten: 15 knebøy med 3 repetisjoner og 1 minutt mellom hver serie.
Bygg deg sakte, men sikkert opp til: 50 knebøy med 3 repetisjoner og 1 minutt mellom hver serie.

Husk «reglene» for å vandre eller løpeteknikk:

Alle bevegelser skal gå i «fartsretningen»
Blikket skal opp, du skal ikke telle småstein
Bruk armene. Ca. 90 grader i albuen og tommelen skal nesten nærme seg øreflippen
Frem med bryst og hofte
God armbevegelse
Prøv å lande på midtfot
Sette foten under kroppen

Go On!

Vi høres om en uke!

Vibeke

0